Massís del Montgrí

La façana marítima del Montgrí constitueix una successió grans penya-segats i petites cales rocoses i salvatges.  Es possible resseguir les parets per petits camins mig perduts damunt del mar i les roques.

No es tracta de camins de ronda ni res semblant, son més aviat petits corriols factibles però poc marcats i difícils en alguns trams; cal anar molt atent, grimpar, buscar el pas entre roques o camp a través. Res molt complicat ni compromès,  però tampoc és només caminar tranquil·lament.  Les formes fantàstiques de les roques colpejades per mar i les coves són espectaculars.

Montgrí, Cala Ferriol

Illots de Cala Ferriol amb la Punta de les tres Coves darrere a mig terme.

Per accedir a algunes cales cal baixar i pujar barrancs bastant fondos per arestes de roca i camins poc clars en general.  El que hi ha marcat al mapa correspon a camins que realment existeixen (encara  no ho sembli), però hi ha algunes cales intermitges on no hi ha camí però possiblement també es pot baixar i seguir grimpant per les roques a la vora del mar, com el tram al sud de Cala Pedrosa. Sovint les parets són completament verticals sobre el mar i només queda que remuntar.

Els paisatges són imponents, amb cales, coves, roques plenes de arestes i forats, i paratges força solitaris, especialment a l’hivern.  Es millor evitar els mesos més calorosos, encara que un es pot anar ficant al mar de tant en tant. No infravalorar les distàncies i portar força aigua de reserva.

Montgrí, Racó del Correc Llarg

Racó del Correc Llarg.

Cada un dels itineraris pot suposar entre 4 i 8 hores, segons el que ens entretinguem a les cales a investigar, fer el cabra o a gaudir del paisatge.

El primer començaria a Punta Ventosa, on es pot arribar en cotxe des de Cala Montgó. Allà mateix comença el petit camí arran dels penyasegats, baixant i punjant barrancs, cales i arestes rocoses damunt del mar.

Montgrí nord

Montgrí nord

A baix de tot hi ha els mapes complerts per descarregar.

Racó del Correc Llarg

Deixant enrere el Racó del Correc Llarg.

La Punta de les tres Coves és una espectacular aresta de roca en forma de curioses vetes que entra sobre el mar. Val la pena arribar caminant fins la punta.

Montgrí, Punta de les tres coves

Arribant a la Punta de les tres coves

Montgrí, Punta de les tres coves

Punta de les tres coves amb les seves vetes

Montgrí, Cala Formatge

Cala Formatge a primer terme els Illots de Cala Ferriol.

Pasant per sobre de Cala Formatge per arribar a Cala Ferriol el camí es perd entre la vegetació i el canto del penyassegat. Cal anar al tanto.

Montgrí, Cala Ferriol

Baixant cap a Cala Ferriol.

Finalment entre els pins apareixem al collet entre Cala Formatge i Cala Ferriol. Cal parar atenció al penyassegat que pasem molt a la vora.

Montgrí, Cala Ferriol.

Finalment apareixem a Cala Ferriol per les roques.

Montgrí, Cala Ferriol

Cala Ferriol, grimpant una mica per les roques es pot arribar a la cala. O bé fent la volta per dalt.

Montgrí, Cap Castell

Finalment arribem al Cap Castell.

Montgrí

Vista des del primer cim de Cap Castell, part del camí recorregut.

Illots de Cala Ferriol des de  Cap Castell

Illots de Cala Ferriol des de Cap Castell. A la dreta els penyassegats que hem resseguit.

Cap Castell

Cap Castell, començant a tornar.

L’altre itineri començaria al sud, a l’Estartit, i aniria resseguint els penyasegats fins a Cala Pedrosa, completant així tota la façana marina del Massís del Montgrí.

Montgrí sud

Montgrí sud

Montgrí, Port de Falaguer

Cala del Port de Falaguer, poc després de pasar la Calella.

Montgrí, Cala Pedrosa

Montgrí, Cala Pedrosa.

El mapa de la zona per imprimir es pot descarregar aqui:

I la versió del mapa en arxiu directament instalable als GPS Garmin de qualsevol model:

El arxiu IMG només cal copiar-ho dins la carpeta ‘garmin’ del GPS. Està en format vectorial així que hauria de funcionar també en models antics.

Els mapes son gratuits i de lliure us. Estan basats en les dades de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.  Correccions o sugerències són benvingudes i les incorporaré al mapa quan pugui.

Veure també el mapa de la zona del Cap de Begur a Palamós.