Roca de Corb i Sant Honorat

Les Moles del Corb i Sant Honorat és un espectacular massis rocós de conglomerat situat a l’Alt Urgell, a Peramola, prop de Siurana.  Amb una altitud moderada però ple de cingleres, canals, agulles, ponts de roca i camins equipats, presenta uns panorames de primer ordre i una gran tranquilat i aillament.

Sant Honorat

Moles de Sant Honorat

Roca del Corb i Sant Honorat

Roca del Corb des de Sant Honorat

Dificultat

Es tracta d’una ruta circular amb algunes grimpades i un pas equipat amb cadenes, però que és opcional. Es tracta només de la pujada final a la Roca del Corb i baixar pel mateix lloc. La resta es basicament caminar i no tenir vertigen.

El massis es troba dividit en dos blocs separats pel coll de Mu, la Roca del Corb i Sant Honorat. Primer rodejarem i pujarem a la Roca del Corb i després flaquejarem les canals de Sant Honorat i pujarem fins l’espectacular plana del cim.

Moles de Sant Honorat

El coll de Mu i les roques de Sant Honorat.

Aproximació

Sortirem del poble de Peramola, prop de Oliana.  Una mica abans d’arribar al poble girem a la dreta i haurem d’aparcar el cotxe a una explanada a ma dreta una mica abans de arribar a Can Boix, una masia convertida en hotel. A la masia mateix no es pot aparcar.

Track GPS: Roca del Corb i Sant Honorat

Un cop preparats haurem de anar cap a la masia i travessar pel mig, sense molestar, o bé fer la volta al complexe fins a una bassa que hi ha a la part de dalt on comença el camí.

Sant Honorat

Sant Honorat

La Roca del Corb

Seguint el camí ens dirigim cap a la Roca del Corb.  Passarem pel forat del Corb, un avenc a prop del cami. Podem baixar al sot on hi ha l’estret forat de l’entrada a donar un cop d’ull.

Seguim pujant i aviat arribem al peu de l’agulla del Corb i tot seguit a la casa del Corb, curiosa bauma habitada fins principis del segle XX on podem veure encara les estances i fins i tot un forn de pa.

La casa del Corb - Forn de pa

La casa del Corb – Forn de pa

Roca del Corb

Roca del Corb

La bauma es troba situada a mitja singlera amb molt bones vistes i amb una curiosa agulla i formacions just a sota.

Agulla sota la casa del Corb

Roca Del Corb

Roca Del Corb

Continuem voltant les parets de la roca del Corb fins que arribem al trencall que aniria cap al coll de Mu, però seguim cap a la dreta per pujar amb unes senzilles grimades dalt de les dues roques; primer l’ermita romànica de Sant Salvador i després el cim de la Roca del Corb. 

Roca del Corb

Itineraris per accedir l’ermita de Sant Salvador (vermell) i al cim mitjançant el camí equipat amb cadenes (groc).

groc

La pujada a Sant Salvador es senzilla. A dalt podem veure les restes de l’ermita, la més petites de les ermites romàniques segons diuen. I al costat l’imponent Agulla del Corb, on hi ha també algunes vies d’escalada. Des del cim mirant cap a la Roca del Corb si ens fixem podrem veure les cadenes per on pujarem després. Impressionen vistes de davant però després és molt més tombat i fàcil del que sembla. Si portèssim una corda d’uns 20m podriem fer un curt rapel des d’aqui fins al coll directament mitjançant dues xapes sense anella que hi ha al terra. Però potser és més senzill baixar a la pista de nou i pujar per l’altre costat caminant.

Moles de Sant Honorat

Moles de Sant Honorat

Agulla del Corb i ermita de Sant Salvador

Així doncs baixem i reculant una mica per la pista anem a buscar el camí que puja a la Roca del Corb. Primer pujem seguint la canal facilment fins al coll i ajudant-nos de dos trams de cadenes instal.lades superem els resalts rocosos fins a la plana abans del cim. Malgrat que sembla molt dret vist des de davant, la pujada es molt senzilla.

Cadenes a la Roca del Corb

Les vistes sobre les Moles de Sant Honorat, on després anirem, son impressionants.

Moles de Sant Honorat

Moles de Sant Honorat

Sant Honorat

Un cop baixem de la Roca del Corb tornem per la pista cap al trencall del Coll de Mu, per on hem pasat abans, i ens dirigim cap a la dreta, cap a les Moles de Sant Honorat.

Després del coll seguim cap a la dreta pel costat de la Roca Llarga i flaquejem tot el massis creuant les espectaculars canals amb les seves agulles i ponts de roca.

Moles de Sant Honorat

Moles de Sant Honorat

La Roca dels tres Ponts amb el forat format entre els tres pilars de la roca.

Roca del Pont - Sant Honorat

Sant Honorat

Sant Honorat

Una altra roca…

Sant Honorat

Seguim el camí entre roques i rodejant el massis finalment arribem al cim o hi ha les restes de Sant Honorat. La gran plana que corona Sant Honorat està totalment envoltada de espectaculars cingleres molt més altes que les anteriors. Val la pena recorrer tota la perifèria.

Imponents parets nord. A dalt a la dreta veiem un parell de despistats que ens donen una ideia de la magnitut de la cinglera.

Sant Honorat

Sant Honorat

Cap al sud l’Agulla dels tres Ponts, ara des de dalt. En aquest cantó també hi ha diverses vies d’escalada i un descens de barrancs.

Roca del Pont

Roca dels tres Ponts

Quan ens cansem de veure el paisatge des de tots els angles, puntes i racons anem baixant direcció al torrent on hi ha el clot de la Font Viva. Podem arribar fins a la font torrent amunt, però pocs metres després de la cruilla ja trobem un punt a la canalització d’aigua on podem omplir la cantimplora. Te pinta de portar sempre aigua, doncs aixó era a l’epoca més seca.

Clot de la Font Viva

Clot de la Font Viva

Seguint la vall cap baix aviat arribem de nou a Can Boix.

Sant Honorat

Sant Honorat

Dades