Pollegó Inferior per la cova dels Talibans i la Gran Diagonal

Una interessant alternativa per pujar al Pollego Inferior, al massís del Pedraforca, és la Gran Diagonal conjuntament amb la Cova dels Talibans.  Tant l’un com altre recorregut tenen pasos difícils on cal assegurar-se puntualment amb una corda. A la diagonal trobarem cadenes instal.lades i després una canal amb un pas de potser IV grau.

Es comença a caminar prop del Coll de Jou, més amunt de Saldes. El camí es bastant perdedor a la part final per arribar al inici de la grimpada.  Els detalls i track els podeu trobar a l’excel.lent web d’Engarrista: Pedraforca, Pollegó Inferior (2.444 m.) per les Coves dels Talibans i la Gran Diagonal.

L’aproximació poden ser unes dues hores ben bé. I la resta fins al cim i baixar 4 o 5 més, segons com anem de lleugers.

 

Cova dels Talibans

Primera grimpada i flanqueig fins l’arc de roca. Més amunt hi ha la cova, a la dreta de tot entre ombres.

 

Aquí veiem el començament de l’encigalada oficial, després de la posible pre-encigalada durant l’aproximació, grimpant per unes plaques de rascler on val més no relliscar.

Finalment si tot va bé (o no) arribem a la primera grimpada i el flanqueig fins l’arc de roca.

 

Cova dels Talibans

Flanqueig. Superant el pas clau.

 

Cova dels Talibans

Final de la grimpada.

Aquesta primera grimpada i el flanqueig són força exposats. Deu ser un IV bastant fàcil però hi alçada i opció de ‘sartenasso’. Val més posar corda i assegurar.

 

Després del flanqueig pasem per dintre de l’arc de roca, força impresionant.

Cova dels Talibans

Arc de roca després del flanqueig.

Seguim amunt progressant facilment per pendents d’herba i feixes fins arribar sense gaire perdua a l’entrada inferior de la cova dels Talibans.

Cova dels Talibans

Feixes d’herba pujant cap a la Cova dels Talibans.

 

La Cova dels Talibans es tracta d’un tunel ascendent de grans dimensions, no cal frontal (encara que cal portar-ne sempre).  Pujem per la cova i sortim per la part superior, una petita grimpada per una pendent herbosa i arribem a la gran feixa al peu de la pared sud del Pollegó Inferior, la Feixa Alta.

Cova dels Talibans

Cova dels Talibans.

Cova dels Talibans

Cova dels Talibans.

 

 

Un cop sortim de la cova i ens trobem a la Feixa Alta, pujem cap a la paret i anem resseguint cap a l’esquerra fins arribar a la Gran Diagonal, una feixa més estreta que la principal i que puja en diagonal (com el seu nom indica) pel mig de la paret.  Hi ha unes cadenes que ajuden i moltes posibilitats de que et caigui un roc al cap, CASC imprescindible.

La gran diagonal

La Gran Diagonal.

 

Especialment a la Gran Diagonal la caiguda de pedres és molt perillosa si hi ha gent més amunt.  El casc és imprescindible, tothom, si no ens volem arriscar a obrir-nos el cap. Si hi ha un grup davant és convenient deixar distància o inclús aturar-se a cobert i esperar que acavin.  Alló és un embut i ni les veu venir.

 

Canal després de la gran diagonal

Canal després de la Gran Diagonal.

 

Seguim pujant i pujant, ens fiquem per una canal i arribem a un pas de IV on hi ha un pitó.  Aquí també val més posar corda i assegurar-se.  No és gaire difícil ni exposat, però és necessari assegurar i algun empotrador no estarà de més.

 

Superada la canal ja només queda acavar de pujar fins al cim.

 

Pollegó inferior

Arribant al cim del Pollegó Inferior

 

Pollegó inferior

Pollegó Inferior.

 

Per baixar és millor seguir el camí normal cap al Balcó de la Joaquima, també molt maco.  Baixar pel camí de pujada no és gens recomanable.

Si encara queden ganes de marxa una altra opció des del cim seria anar a buscar uns rapels cap a la enforcadura.  Crec que son dos com a mínim, bastant llargs i amb una reunió al mig més aviat estreta.

Pollegó inferior

Pollegó Inferior. Baixant cap al Balcó de la Joaquima.
Els Rasos de Peguera al fons.

Pollegó inferior

Paret sud del Pollegó inferior i la Feixa Alta.

 

Tot plegat un dia completet, que es pot allargar força i on podem trobar tot tipus climes i temperatures, fins i tot el mateix dia.  No oblidar que estem a alta muntanya, portar força aigua, llum, abric i preveu-re qualsevol contingència. En total ens podem estar de 6 a 8 hores, segons com anem.