Travessa Salvatge de Montserrat

Fa un temps ens vam empescar una mena travessa de Montserrat de punta a punta per la part mes alta de la muntanya, seguint tots els camins equipats, canals, cadenes i trastades diverses que es poden trobar per la muntanya.

Lamentablement no vam poder evitar alguns petits trams de camí més transitable, però tot i així el resultat es prou salvatge.

Està pensat per fer-se en petits grups, 4 o 5 màxim, que anirien pel seu compte i risc amb l’itinerari descrit, el seu mapa i el material necessari pels passos equipats i canals. No és només caminar, cal també grimpar, tivar de braços per cordes i cadenes, despenjar-se per canals, buscar el camí… una mica de tot. En principi no cal encordar-se ni fer rapels, però val més portar un cordino per si de cas.

 

Itinerari:

 1. Can Maçana.
 2. Travessa d’Agulles i Frares per la part alta.
 3. Coll de Porc – Coll del Miracle.
 4. Pasamans pared nord – Hort del Malany – Cadenes.
 5. Coll de l’agulla Estasen – Ecos pujant per les cadenes.
 6. Canal dels Micos.
 7. Portell del Migdia, canal del Gegant Encantat.
 8. Sant Jeroni.
 9. Mirador del Moro (antenes).
 10. El Cap de Mort, ermita de Sant Antoni
 11. Cavall Bernat – Serra de les Lluernes.
 12. Nord de l’Elefant – Coll del Fessolet.
 13. Canal de la Mòmia – Sant Benet.
 14. Monestir.

Descripció de l’itinerari amb mapes de cada tram: Travessa de Montserrat.pdf

Track: Travessa de Montserrat.GPX

Coll del Migdia

Coll del Migdia. La Talia Gran, la paret oest de Sant Jeroni i el Gegant Encantat.

Material mínim personal:

 • Arnes, casc, baga d’anclatge.
 • Botes, roba adequada, guants per les cadenes i cordes.
 • Força aigua per tot el dia, 2 litres almenys.
 • Barretes, fruits secs, etc.
 • Frontal, manta térmica.

Per grup:

 • Mapa de Montserrat, bruixola.
 • Descripció impresa de l’itinerari.
 • Farmaciola.
 • Molt recomanable: GPS amb el track (per covards que no es vulguin perdre).
 • Recomanable: Cordino auxiliar.
Itinerari detallat:
Agulles – Frares
Des de Can Maçana agafar el camí direcció al refugi fins a la Portella, aquí s’ha de deixar el camí principal i pujar per la roca cap a l’esquerra seguint la pintura vermella. Seguir per la carena i diverses canals amb alguns trams equipats amb cordes, sempre amb pintura vermella, fins al coll del Portell Estret.

Baixar uns 50m per la canal dirección sud (marques blanques) i prendre el primer desviament que trobem a l’esquerra. Allà trobarem marques blaves que és on comença el camí de Frares fins al Coll de Porc. Al punt més alt del camí, prop del Frare Gros enfilar-se a la dreta a un mirador amb una grimpadeta d’un parell de metres.

Agulles de Montserrat

Agulles de Montserrat

Canal del Miracle – Salt de la Nina – Hort de Malany
Des del coll de Porc seguir el camí principal en direcció est fins al coll del Miracle. Aquí cal buscar el camí a l’esquerra (nord) marcat amb pintura blava que baixa per la canal del Miracle. Al cap de pocs metres de baixada trobar un camí cap a la dreta (est) indicat per unes marques de pintura groga. Seguir el camí que flaqueja per sota les parets passant algunes baumes i la font dels Aurons (aigua) fins a l’hort de Malany on comença la canal equipada cap a dalt (sud). Pujar per les cadenes fins al coll de l’agulla Estasen. Es pot pujar fàcilment caminant l’agulla Estasen, gairebé fins dalt.

Frares Encantats

Frares Encantats

Ecos – Canal dels Micos

Des de l’agulla Estasen baixar per la canal cap al sud fins a trobar el camí que va cap a Ecos i tirar cap a l’esquerra (marques vermelles), direcció est.

Després d’un tros de pujada trobar un camí a l’esquerra marcat amb pintura molt borrosa a terra que posa “ECOS“, pujar per la canal en forta pujada. De seguida trobem dues pintades verdes que costa llegir (Montgròs a la dreta, Ecos esquerra) deixem la pintura verda i prenem la de l’esquerra direcció al cim dels Ecos. Aviat trobem una pared força vertical d’uns 10 metres amb una cadena, fins al cim de la Miranda dels Ecos, espectacular mirador.
Des del cim baixar pel costat oposat cap al sud per la Canal dels Micos, amb molta atenció a les marques i els pasos exposats de baixada, fins al coll del Migdia.

Roca Plana dels Llamps

Roca Plana dels Llamps, al costats dels Ecos.

Ecos i Canal del Migdia

Ecos a l’esquerra. La vertical i arbrada canal dels Micos al centre baixant cap al coll del Migdia

Canal del Migdia – Sant Jeroni

Baixar uns minuts per la canal del Migdia i agafar a l’esquerra el camí cap a Sant Jeroni (marques grogues). Després de passar un primer collet i uns 300 metres abans d’arribar al Camell cal agafar a l’esquerra una clara canal boscosa cap a dalt, direccio nord. La reconeixerem per un gran sotrac d’uns dos metres de fondo que creua el cami, de quan baixa l’aigua. No hi ha camí marcat però es puja facilment pel torrent i entre els arbres. Agafar sempre els ramals de l’esquerra quan la canal es divideix, fins arribar damunt el Gegant Encantat. Enfilar-se al collet nord del Gegant, a l’esquerra de la canal pujant. A la part superior ja més tapada trobarem ampolles i porqueries que la gent tira des de dalt, senyal que anem per bon camí. Acabarem sortint al camí del mirador de Sant Jeroni on pujarem fins al cim.

Sant Jeroni

Sant Jeroni i el Gegant Encantat (sota l’antena).

Mirador del Moro – Cap de Mort – Sant Antoni
Baixar de Sant Jeroni i anar fins a les antenes del Mirador del Moro. Baixar a l’heliport, creuar-lo i seguir flanquejant la roca per la dreta, no hi ha camí.
Baixar pel llom cap al camí de Sant Jeroni que es veu un tros més avall. La part final es un torrentet excavat a la roca.
Després d’uns metres pel camí principal trenquem a l’esquerra (direcció al pla dels ocells) i al cap de poc trobem un petit camí menys visible a l’esquerra.
Seguim el camínet fins creuar la canal just abans del Cap de Mort, a terra hi ha una fita amb pedres on comença la canal.

Cap de Mort - Zona de pasamans.

Cap de Mort – Zona de pasamans.

Pujar per la canal entre els arbres fins dalt. Anem cap a la pared de la dreta i veurem una corda per pujar per la pendent de roca inclinada.
Més amut i a la dreta veurem un altre pasamà, hem de flanquejar amb compte i seguir les cordes fins arribar al coll del Cap de Mort.
Creuar el coll i baixar per l’altre costat cap a l’esquerra fins a l’ermita de Sant Antoni. Si no ens queda molta aigua aquí es pot demanar, hi ha un dipòsit.

Cavall Bernat

Cavall Bernat.

Cavall Bernat – Elefant – Sant Benet
Baixar i seguir sempre els camins cap a l’esquerra fins al Cavall Bernat, pujar fins al coll davant la pared de Diables. Seguir el camí de la serra de les Lluernes (sud-est) fins a l’Elefant. Buscar un camí que passa arran de la pared nord i puja cap al coll entre aquest i el Fesolet. Baixar per l’altre cantó fins la canal de la Mòmia, desgrimpar i seguir el camí fins al refugi de Sant Benet.

L’Elefant, la Prenyada i la Mòmia. Sant Benet
L'Elefant, la Prenyada i la Mòmia. Sant Benet

L’Elefant, la Prenyada i la Mòmia. Sant Benet

Monestir
Baixar cap al GR, Santa Anna a les escales i cap abaix fins al monestir. Si tenim el cotxe fora de les barreres seguir pel camí dels degotalls.

Perfil:

Travessa de MontserratEn total poden ser unes 10/12 hores sense parar gaire i amb força desnivell acumulat, uns 1.900m.  Hi ha bastants trams de grimpar i tivar de braços, sobretot a la primera meitat del recorregut; no serà posible estar-se mitja hora a cada tram de cordes o no donarà temps. Nosaltres quan ho vam fer erem tres i vam tardar unes 10 hores i mitja.

Escapatories des de:
1. Portell Estret, Coll de Porc, Coll del Miracle, Portell del Migdia: Cap al nord baixar al camí de l’arrel (GR) i cap a l’oest fins Can Maçana.
2. Salt de la Nina: Tornar enrere a la canal del Miracle, baixar al cami de l’arrel i seguir cap a l’oest fins Can Maçana
3. Ecos: Cap al sud buscar el camí principal cap al coll de Comes, seguir fins al coll de Porc i baixar cap al nord-oest al camí de l’arrel.
4. De Sant Jeroni endavant: Buscar el camí del Monestir i baixar cap a les escales directe.

Plans.

Allargar fins Collbato per Gorros, escales de Jacob, canal del Llorer…